Rotfruktsbröd

Till 2 bröd

3 dl fingervarmt vatten
2 dl yoghurt
50 g jäst + lite surdeg (kan uteslutas)
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
3 dl finrivna morötter
1 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
6 dl grovt mjöl
ca 6 dl dinkelsikt eller rågsikt

vallmofrön eller pumpakärnor

Värm vatten och yoghurt till fingervärme, 37°.
Smula jästen i en bunke och häll över vatten och surdeg.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt olja, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och fördela dem i två bakplåtsbeklädda brödformar.
Låt jäsa ca 20 min.
Pensla med vatten och strö över vallmofrön.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 min.

Jag gjorde en limpa och resterade deg gjorde vi till frallor då vi ville att bröden skulle bli klara lite tidigare.

(frallorna var bara inne 10-15 minuter i 225 grader)